Anton – en dreng fra Klitgaard

Anton er født udenfor ægteskab i 1896 i Klitgaard. Han vokser op hos sin mormor, der er enkekone.

Opvækstforholdene er meget beskedne, og Anton kommer tidligt ud at tjene.

Denne beskedne opvækst, beskriver Else Jensen, meget mere detaljeret i sin bog om sin fars liv. Beskrivelserne bygger Else Jensen på sin fars egne optegnelser igennem livet.

Læseren får en god beskrivelse af, hvor beskedne forhold de fleste folk i Klitgaard og resten af Nørholm Sogn (og sikkert også resten af Danmark), levede under i begyndelsen af 1900-tallet.

Første del af bogen beskriver Antons barndom og skolegang, samt en række enkeltepisoder, der giver et godt indtryk af det lokale liv.

Barndommen får nu hurtigt en ende, og allerede i sommeren 1905, da Anton er 9 år, får han sin første plads som hyrdedreng i nærheden af hjemmet.

Herefter følger beskrivelser fra en lang række ansættelsesforhold, dels som hyrdedreng, senere som karl på en række gårde i Nørholm Sogn. Beskrivelserne er så gode, at gårdene stadig kan identificeres, og det gør jo læsningen meget nærværende. Samtidig får man et godt indtryk af hvor forskelligt bønderne behandlede deres tyende – heldigvis blev tyendet de fleste steder behandlet med respekt, men alle steder var arbejdet fysisk hårdt.

Bogen afsluttes med beskrivelser fra Antons giftemål og voksenliv frem til 1930. Denne del af livet foregår forskellige steder i Vendsyssel.

Bogen kan købes på her på arkivet for 175 kr. – kan også sendes mod yderligere betaling af forsendelsesomkostninger.